Van-e élet a cafeteriát érintő változások után? – interjú Fata László szakértővel

Van-e élet a cafeteriát érintő változások után? – interjú Fata László szakértővel

Van-e élet a cafeteriát érintő változások után? – interjú Fata László szakértővel 1024 561 Evolution Group

Vajon hogyan tudunk megtartó erejű béren kívüli juttatásokat adni 2019-ben? Létezik „B” terv? „Azok lesznek sikeresek, akik bátran mernek majd a juttatásokhoz nyúlni ebben a megváltozott környezetben” – mondja Fata László, cafeteria szakértő, HR Fórumunk egyik előadója.

cafeteriaSzakértőként hogyan látja ezt a drasztikus változást cafeteria fronton?

Azt látom, hogy nagyon sok munkáltató tanácstalan, mert a változás nem csak adóemelést jelent bizonyos juttatások esetében, hanem az adófizetés módja is átstrukturálódott. Ez azt jelenti, hogy sok esetben nem csak drágább lesz a juttatás kiadása, hanem nehezebb is, mivel a munkavállalónak is közterheket kell utána fizetnie.

A változások miatt sok munkáltató újratervezési fázisban van. A meggyőződésem pedig az, hogy azok lesznek sikeresek, akik bátran mernek majd a juttatásokhoz nyúlni ebben a megváltozott környezetben. Ennek első lépése, hogy megvizsgálják, az eddigi cafeteria rendszerüket, az egyes adott juttatásokat, és hogy mindezeket milyen célból adták. Azt is érdemes megnézni, hogy a cafeterián kívül mi mindent biztosít munkavállalói számára a vállalat; pl. segélyek, plusz juttatások, programok, de akár a tanulmányi megállapodásokat is. A cafeteriát érintő változtatással kapcsolatban, szakértői oldalról azt gondolom, hogy jövőre akár egészen másfajta juttatási konstrukciók lépnek majd életbe. Előfordulhat, hogy kisebb lesz a keret, viszont emellett egyre több olyan fix elem kerül be, amely egyfelől a munkáltatói céloknak is megfelel, de a dolgozó számára is értékes.

Béremelés spirálban vagyunk, a változások miatt a cégek viszont nehézségekkel néznek szembe. Akadnak, akik így nem tudnak majd a tervnek megfelelően emelni. Hogy látja a kérdést?

Az biztos, hogy a közterhek növekedése nem járul hozzá a könnyű emeléshez. Ha egy szervezet betervezett egy adott béremelési és cafeteria emelési szintet, az adónövekedés miatt ez nehezen lesz tartható. Amit én jó eszköznek látok: a munkavállalóknak nyújtott juttatások széleskörű felülvizsgálata és annak meghatározása, hogy mi az, ami valóban értéket teremt a kollégák számára.

Ugyanis nem csak a boltban levásárolható utalványt kedvelik a dolgozók. Bizonyos jövedelem szint fölött a rugalmas munkaidő is érték lesz, vagy éppen az, ha a munka-magánélet egyensúlyába be tud segíteni a munkáltató valamilyen módon – a családosok például hamarabb jöhetnek vagy indulhatnak haza a munkahelyükről. Nagyon jól látszik a fiatalabb munkaerőnél is, hogy a távmunka lehetőségének biztosítása egy kedvelt elem, munkáltatói oldalról pedig sokszor pedig nem kerül plusz költségbe, hanem még költséghatékony is lesz a megoldás. Hiszen így például kisebb irodai kapacitást igényel egy nagyvállalat, ha jól tervezhetően otthon vannak heti 1 napot a munkavállalók.

Mit gondol, milyen irányba kellene elindulniuk a vállalatoknak, miben kellene változniuk?

A változások egy, még az eddiginél is nagyobb tudatossági szintet követelnek meg. Sok cég úgy indította el a cafeteria rendszerét, hogy „ha a szomszéd gyár adja, adjuk mi is”. Ennél valószínűleg hatékonyabb módja is van a céljaink elérésének.

Mindenkinek azt mondom, hogy első körben a következő kérdéseken gondolkozzon el:

  • Miért adok juttatásokat a kollégáknak, és miért ennyit?
  • Miért adok étkezési utalványt/üdülést/Széchenyi Pihenő Kártyát, és miért adok belőle annyit, amennyit?
  • Miért ilyen formában adom a juttatásokat?

Azért fontos feltenni ezeket a kérdéseket, mert így fény derülhet arra, ha a használt eszközeink nem segítik a célok elérését. Példa: ha munkáltatóként eddig azért adtuk valamelyik juttatást, hogy kevesebb legyen a táppénz gerincproblémák miatt, akkor ezt az elemet át kell szerveznünk olyan célzott elemmé, amely valóban erre fog hatni.

Ha pedig azt akarjuk elérni, hogy kevesebb költségből több pénzt tudjunk adni a dolgozónak, akkor pedig ennek a megoldásán kell dolgozni.

Hogyan lehet béren kívüli juttatásokat adni jövőre?

Sok esetben az látszik, hogy a munkáltató egy-egy, a munkavállalók számára értéket jelentő elemre nem is gondol, amikor a jövőt tervezi. Pontosan ezért nagyon hasznos, ha kutakodni kezdünk a témában. Előfordulhat például, hogy megtartó erővel bír, ha egy vállalat az ingben járó férfi munkatársak számára ingvasalási lehetőséget biztosít. Ha a dolgozók számára az ingvasalás kérdése feszültséget okoz, az erre való megoldás pedig értéket képvisel, akkor érdemes dolgozni a megoldáson – akár a dolgozó önköltségén is. Egy ilyen lehetőség ugyanis tehermentesíti a feleségeiket vagy őket az ingmosás-vasalás körüli feladatok alól, és nem is kell messzi tisztítóba menni a megoldásért, mert helyben megoldható. Az ingben járók férfiakra vonatkozó lehetőség csak egy példa, amely felcserélhető például az autómosás, körömápolás stb. lehetőségével.

Ha dolgozói igényekre reagáló juttatásokat nyújtunk, akkor az megtartó erővel bírhat. Képzeljük el, hogy egy munkavállaló, akinek eddig helyben mosták és vasalták az ingjét, vagy épp lemosták az autóját, elmegy egy új állás interjújára. Ezen a ponton azzal kell szembesülnie majd, hogy azok a kényelmi szolgáltatások, amelyek eddig biztosítottak voltak, hiányoznak.

Mire számíthatunk a HR Fórum előadásában?

Az előadásomban szó lesz 3 olyan juttatási elemről, amelyet nem nagyon használtunk eddig, de értékes lehet a munkáltatók számára. Emellett pedig a cafeteriába illeszkedő, vagy amellett akár önálló életre is képes 5 új koncepciót fogok mutatni a munkáltatóknak. Ezek mindegyike alkalmas arra, hogy kezelje a bérként való adózás problémáját. Kedvező adózási feltételek érhetők el, ha egy új koncepció szerint adjuk a juttatásokat. Tesztelt és működő konkrétumokra számíthatnak az előadásomban.

________________________________________________

Pozitív példák, megoldások – találkozzunk a HR Fórumon 2018. október 17-én Győrben, az ETO Parkban!

Tanuljunk egymástól! HR Fórum – a hely, ahol a szakma találkozik.

Névtelen másolata

Tovább a blogra >>