Exit interjú – hogyan tanuljunk belőle?

Exit interjú – hogyan tanuljunk belőle?

Exit interjú – hogyan tanuljunk belőle? 1024 683 Evolution Group

Exit interjú – hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet belőle? Mikor működik, és mi az, amit kerülnünk kell egy ilyen interjúnál? A témáról a HR Fórum egyik előadójával, a Hanon Systems Hungary Kft. HR igazgatójával, a Magyarországi HR Network Egyesület Elnökével, Pinczés Balázzsal beszélgettünk.

Exit interjú

Milyen egy jó exit interjú?

Egy exit interjú célja, hogy tanuljunk a munkavállaló távozásából. A távozáskor már nem lehet a „hibákat” visszacsinálni, ugyanakkor következtetéseket le tudunk vonni, és fejlesztési pontokat is meg tudunk határozni. Fontos, hogy ez az interjú egy rendszer része legyen, a belépéskor végzett, a próbaidő végén felvett interjúk, illetve a régebb óta a cégnél dolgozó kollégákkal való mélyinterjúk mellett. Így biztosíthatunk egy folyamatos szervezeti diagnózist. A jó exit interjú pedig strukturált, lényegre törő, célirányos. Fontos, hogy személyes legyen: a HR és a munkavállaló között, maximum fél órában.

Milyenek a jó kérdések?

A jó kérdések feltárják az okokat, hogy miért válik meg cégünktől valaki, de ugyanakkor kiemeli a munkaviszony pozitív elemeit is. A válaszokat pedig csoportosítani szükséges, amennyire csak lehet. Az pedig, hogy mennyire őszinte válaszok érkeznek a kérdéseinkre, leginkább szervezeti kultúra függvénye.

Kinek a feladata az interjúkból nyert adatok feldolgozása?

Az interjúkból kinyert adatok a HR szakemberek feldolgozása után anoním módon a vezetőséghez kerülnek.

Milyen akciók alapszanak egy jó exit interjún? Példák?

Bármilyen fejlesztés alapulhat a jó exit interjún. Parkolási lehetőségek fejlesztése, étkezési szolgáltató megváltoztatása, akár vezetőfejlesztés, 360 fokos értékelés, de arra is volt már példa, hogy érzelmi intelligencia tréning követte az exit interjúk adatainak feldolgozását. Számos tanulság levonható, a kiválasztási folyamat eredményességétől kezdve egészen a teljesítménymenedzsment rendszer eredményességéig.

3 tipp/tanács a HR-eseknek az exit interjúkra való felkészüléshez:

Előzetes információk a távozó munkatársról, megfelelő bizalmas légkör és hely, idő megteremtése.

Mi az a 3 dolog, amire mindenképp figyelnünk kell, hogy elkerüljük az esetleges buktatókat?

Túlzott empátia, felületesség, jegyzetelés kihagyása.

_____________________________________________________________________________________________________

Pozitív példák, megoldások – találkozzunk a HR Fórumon 2018. október 17-én Győrben, az ETO Parkban!

Tanuljunk egymástól! HR Fórum – a hely, ahol a szakma találkozik.

Névtelen másolata

Tovább a blogra >>